General

CERITA KEJAYAAN VS CERITA KEBURUKAN 

Bila kita berada dalam golongan mereka yang berjaya, selalu kita dengar dan diajak bercakap tetap planning, goals, vision, mision. Tak kira masa lah, diorang suka berfikir dan berbincang tentang masa depan walaupun kita orang biasa-biasa. Kalau kita belum capai apa-apa kejayaan, mereka akan beri nasihat macam mana untuk berjaya. Secara tidak langsung kita akan rasa termotivasi dan bersemangat juga untuk berjaya.

Bila kita berada dalam golongan yang negatif pula, seringkali kita dengar mereka akan komen, kritik, gossip tentang orang lain. Selalunya orang lain ni ada saja kesalahan yang mereka ungkitkan dan nampak pada pandanganmata mereka. Yang terpaling hebat dan sempurna ni merekalah. Secara tidak langsung kita akan rasa lemau dan hilang semangat sebab pengaruh negatif golongan ini.

Jadi, pilih dengan siapa kita nak berkawan. Kalau tak perlu, stay je kat rumah dengar podcast kejayaan atau baca buku motivasi. Atau kalau nak keluar, pakai headphone dan bawa buku sambil minum kopi di kafe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *