Coaching General Takaful Saving Plan

Tips Menyimpan Cara Toyol

Selalunya kita ada banyak akaun bank kan. Tapi selalunya kita cuma guna satu yang masuk gaji.

So jangan biarkan akaun tu jadi ‘dormant’ atau tak aktif sebab nanti duit dalam tu akan pergi ke unclaimed money.

Buat JomPay recurring transfer dari akaun bank gaji kita ke akaun-akaun tersebut. Pecahkan kepada beberapa tujuan simpanan.

  1. Akaun kecemasan
  2. Akaun melancong & umrah
  3. Akaun masa depan
  4. Akaun maintenence kereta, rumah dll
  5. Akaun pendidikan anak anak
  6. Akaun untuk pelaburan

Kalau kita taknak rasa terbeban, jangan buat penolakan sekaligus dalam akaun-akaun di atas. Masa time gaji tolak siap-siap untuk akaun yang paling penting. Lepas tu minggu kedua (hari yang berlainan) tolak untuk akaun lain pula. Jadi tak nampak dan tak rasa sangat lah akaun kita berkurangan.

Kita tak akan perasan duit dalam akaun gaji makin berkurang. Yang penting masuk ke akaun simpanan kita. Konsep nya macam toyol curi duit kita sikit sikit tanpa kita sedar lah..

Untuk akaun pelaburan boleh je terus buat auto labur masuk dalam ASB atau Tabung Haji. Kalau taknak kena caj, setup auto labur melalui Aplikasi ASNB atau THijari.

Untuk akaun pendidikan anak-anak boleh buka akaun ASB Remaja atau SSPN.

Bila akaun kita banyak, masa tu boleh lah nak pergi melancong ke, atau kalau kereta rosak dah ada duit yang kita sediakan. Kalau tak cukup sekalipun tidaklah banyak sangat kita kena top up. Kita kena tahu berapa jumlah yang diperlukan untuk servis kereta. Berapa kekerapan – setiap 3 bulan atau 6 bulan bergantung kepada kereta dan jenis minyak yang kita guna. Jadi jumlah yang kita simpan tu biarlah bila sampai waktu untuk servis, cukup duit dalam akaun.

Sekadar perkongsian.

Jeff AJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *